Hirsjärpar med kokospaprika / Hirsenockerln auf Paprika-Kokos-Gemüse
Idag var dagens motto: utnyttjande av kylskåpets rester och uppfinningsglädje - och det är också det som är mest spännande med matlagning: man hoppas att ens kombination inte smakar gott bara i tankens värld och får en stund senare, med en viss tvekan, sätta tänderna i den och vara belåten - för det mesta i alla fall och idag blev lyckligvis en sån dag för mig :)
Heute gab es bei mir Restlverwertung und Neuerfindung zugleich und das macht beim Kochen auch irgendwie am meisten Spaß: bis zum Schluss hoffen, dass die Kombination nicht nur im Geiste gut schmeckt und eine halbe Stunde später zaghaft reinbeißen und zufrieden sein - meistens zumindest und heute war ein solcher Tag :)
Zutaten / Ingredienser 2-3 Pers.
- 100 g Hirse / hirs
- 150 g Topfen(=Quark) / kvarg
- 1 Ei / ägg
- 50 g Mehl / mjöl
- Butter zum Einfetten / smör
- 2 rote und 2 gelbe Paprika / 2 röd o 2 gul paprika
- 1/2 Limette / lime
- ~100 ml Kokosmilch / kokosmjölk
- ~1/2 Bund Petersilie / ~1/2 knippe persilja
- 1/2 TL Kurkuma / 1/2 tsk kurkuma
- Salz & Pfeffer / salt & peppar
- Sesamöl / sesamolja
Zubereitung / Tillagning
Först måste du tvätta hirsen och koka den i den dubbla mängden vatten i ca. 10 min. tills den är mjuk och kladdig. Låt den svalna av en stund och tillsätt sedan kvarg, ägg och mjöl och smaka av smeten med salt. Smörj in en gratängform och ge järparna sin form genom att låta de formas mellan två skedar medans du drar dem ifrån varandra. Lägg ned dem i gratängformen och beströ dem till slut med sesam och tunna skivor av smör o grädda järparna på 200 °C i 15 min. tills de blivit gyllenbruna.
Skiva under tiden paprika i rektangulära delar och fräs dem i lite sesamolja. Ta i lite limesaft och tillsätt kokosmjölken. Grovhacka persilja och ta också i kurkuma. Låt det hela koka i 10-15 tills paprikan är mjuk och kokosmjölken blivit lite tjockare.
Als ersten Schritt die Hirse waschen und in der doppelten Menge Wasser etwa 10 Minuten kochen, bis sie weich ist. Etwas auskühlen lassen, Topfen, Ei und Mehl dazugeben und mit Salz abschmecken.
Eine Auflaufform einfetten, mit zwei Löffeln Nockerln formen, diese in der Form verteilen und anschließend mit Sesam und einigen Butterflocken bestreuen und im vorgeheizten Backrohr bei 200 °C für etwa 15 Min. goldbraun backen.
In der Zwischenzeit den Paprika in rechteckige Stücke schneiden und in etwas Sesamöl kurz braten. Mit dem Saft einer halben Limette ablöschen und mit Kokosmilch aufgießen. Die Petersilie grob hacken und mit dem Kurkuma dazugeben. Etwa 10-50 köcheln lassen bis der Paprika weich ist und die Kokosmilch etwas einreduziert wurde.
vegoglad-Mahlzeit!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen