Vegetarisk Kalops - Schwedischer Eintopf
Att hitta ett recept till en riktigt svensk rätt som är vegetarisk - men ingen efterrätt - är faktiskt inte så lätt. Men vi gav inte upp och med hjälp av sojakött kunde vi till och med laga en riktig god svensk kalops (om man vill vara petnoga får det väl räknas som en skånsk kalops p.g.a. morötterna). Själv var jag, johan, aningen tveksam till hur det hela skulle smaka men blev faktiskt väldigt positivt överraskad av hur bra och likt vanlig kalops det blev. Köttet hade rätt konsistens och själva smaken var också helt rätt. Ett lyckat experiment som övertygade oss bägge om sojaköttets förträfflighet!
Ein schwedisches Rezept zu finden, das auch vegetarisch ist - Nachspeisen ausgenommen - war für uns gar nicht so leicht. Aber wir haben uns nicht unterkriegen lassen und mit Hilfe des guten alten Fleischersatzes, den Sojaschnetzeln, konnten wir einen richtig guten Kalops, einen traditionell fleischlastigen Eintopf, zaubern (wegen den Karotten müsste man eigentlich den Kalops als ein schonischer Kalops bezeichen). Selbst ich, Johan, war nicht sicher wie es werden wurde, aber war dann sehr positiv über den Geschmack überrascht. Das Fleisch hatte genau die richtige Konsistenz und der Geschmack war auch genau so wie er sein sollte. Ein erfolgreiches Experiment!
Ingredienser / Zutaten
- 2 gula lökar / Zwiebeln
- 4 morötter / Karotten
- 100 g soja grytbitar / Sojageschnetzeltes
- 1 msk svarta pepparkorn / 1 EL schwarzer Pfeffer, ganz
- 2 lagerblad / Lorbeerblätter
- mjöl / Mehl
- 1/2 l vatten / Wasser
- soya / Sojasauce
- salt / Salz
- 2 buljongtärningar / 2 Suppenwürfel
Tillagning / Zubereitung
Som vanligt när man jobbar med sojabaserade köttersatser är det viktigt att ge "köttet" lite mer smak. Låt grytbitarna puttra i buljong med lite soyasås i ca 15 minuter. Under tiden kan man skära morötterna i inte allt för tunna skivor o koka dem tills de mjuknat nock för att mixas. Ta och kör lite med en stavmixer så att endel av morötterna puréas. Finhacka löken och stek i olja. När grytbitarna är klara, häll av buljongblandning och bryn bitarna i pannan. Lägg nu ner både lök och grytbitarna i grytan med morötterna och tillsätt även lagerblad, en buljontärning, pepparkornen och krydda med salt o peppar. Låt det hela nu koka samman i ca 20 minuter och om såsen fortfarande är för tunn kan den redas med lite mjöl. Fiska ur lagerbladen och pepparkornen innan servering för att undvika otrevliga överraskningar. (Litet tips: vi använde gröna pepparkorn som är lite mildare och därför utan större risk kan lämnas i). Kalopsen serveras självklart med potatis och rödbetor.
Zunächst müssen die getrocknete Sojaschnetzel in etwas Gemüsebrühe, am besten auch mit einem Schuss Sojasauce, für einige Minuten kochen.
Danach die Karotten in Scheiben schneiden und kochen. Einen Teil davon pürieren, damit der Eintopf nicht zu flüssig ist. Als nächsten Schritt die Zwiebel feinhacken und in etwas Öl braten und die abgeseihten Sojaschnetzel dazugeben und mitbraten, bis es etwas Farbe bekommt. Zwiebel und Sojaschnetzel im Anschluss zu den Karotten geben. Danach die Gewürze, einen Suppenwürfel, Salz und etwas Sojasauce dazugeben und das Ganze gut einkochen lassen. Wenn nötig mit etwas Mehl eindicken und vor dem Servieren Lorbeerblätter und den Pfeffer rausfischen. Ein kleiner Tipp: wir haben grünen Pfeffer verwendet, der ist milder und man kann ihn daher auch im Eintopf lassen ohne sich fürchten zu müssen ;)
Traditionell isst man Kalops immer mit Erdäpfeln und eingelegten roten Rüben.
vegoglad mahlzeit!
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