Mittwoch, 19. März 2008

Thaicurry med Kikärtor/Thaicurry mit Kichererbsen

Hade först tänkt att göra en thaicurry med stekt tofu men när jag såg kikärtorna så ensamt stående i hyllan beslöt jag mig att testa på en thaicurry med dem istället och låta tofun vila i kylskåpet nån dag till. Resultatet blev över förväntan, tillsammans med krossade jordnötter och limesaft blev det hela faktiskt väldigt mumsigt.

Hatte eigentlich heute vorgehabt ein Curry mit gebratenem Tofu zu machen, aber als ich die so allein stehenden Kichererbsen im Schrank gesehn hab, hab ich beschlossen den Tofu noch ein paar Tage im Kühlschrank ausrasten zu lassen. Das Resultat is sehr gut geworden, zusammen mit den zerschlagenen Erdnüssen und dem Limettensaft wurde das Ganze sehr leckerschlecker!



Ingredienser/Zutaten (2-3 pers.)


  • 400g Förkokade kikärtor/vorgekochte Kichererbsen

  • 1 Paprika

  • 1 Lime/Limette

  • 300ml Kokosmjölk/Kokosmilch

  • 200ml Vatten/Wasser

  • 2 Msk Röd currypasta/EL Rote Currypaste

  • 1 Zucchini

  • 2 Morötter/Karotten

  • 1 Lök/Zwiebel

  • 75g osaltade jordnötter/ungesalzene Erdnüsse

  • 3-4 Chillifrukter/Chillifrüchte (gärna i olika färger/gerne in verschiedenen Farben)

  • chili, kajennpeppar, salt och peppar att smaka av med/Chili, Cayennepfeffer, Salz und Pfeffer zum abschmecken


Tillagning/Zubereitung (30-40 min)

Skär löken och fräs den lätt i olja. Jag använde jordnötsolja men vanlig olivolja funkar också bra. Spola av kikärtorna och hutta ner dem i pannan och fräs dem 2-3 minuter på hög värme tillsammans med löken. Häll därefter på hälften av kokosmjölken och en matsked currypasta, rör om ordentligt och låt det sen puttra på låg värme medans vi tar hand om resten av grönsakerna.

Skär först upp morötterna i ganska tunna skivor och lägg ner dem i pannan tillsammans med saften av limefrukten. Dela zucchinin och paprikan och ganska grova bitar och när resten har puttrat i sådär 15 minuter slänger vi ner dem tillsammans med de fint skurna chillifrukterna (se till att få bort kärnorna så att vi bara får smaken och inte så mycket styrkan av dem) och resten av kokosmjölken. Smaka nu av med chilli, salt, peppar och currypasta och låt det sedan puttra på under lock i ytterligare 10 minuter. Under tiden är det åter igen dax att leta fram verktygslådan och beväpna sig med en rejäl hammare. Lägg de osaltade jordnötterna i en handduk o banka på tills de blivit lagom stora. Töm handduken ner i curryn rör om och låt det puttra på ett par minuter till. Färdigt att servera med basmatiris

Zwiebel schneiden und in Öl leicht anschwitzen lassen. Ich hab Erdnussöl verwendet aber normales Öl ginge auch. Die Kichererbsen abspülen und dann in die Pfanne damit und 2-3 Minuten zusammen mit dem Zwiebel anbraten. Danach die Hälfte der Kokosmilch und einen Löffel Currypaste dazugeben. Ordentlich umrühren, lass es dann auf niedriger Hitze köcheln, während wir das andere Gemüse vorbereiten.

Zuerst die Karotten in dünne Scheiben scheiden und sie zusammen mit dem Saft einer Limette dazugeben. Zucchini und Paprika in nicht all zu kleine Stücken teilen und nach ~15 Min zusammen mit den feingeschnittenen Chilifrüchten und dem Rest der Kokosmilch dazugeben. Jetzt mit Chili, Salz, Pfeffer und Currypaste abschmecken und dann mit Deckel noch 10 Min köcheln lassen. Statt die Pfanne fad anzustarren, nehmen wir den großen Hammer, und schlagen die in einem Küchentuch liegenden Erdnüsse bis sie klein sind. In die Pfanne damit und ein paar Minuten mitkochen lassen. Jetzt einfach mit Basmatireis servieren.

Vegoglad-Mahlzeit!

1 Kommentar:

Unknown hat gesagt…

MJAMM! Ich hab es mir schmecken lassen!
RIESEN DANK an den KOCH! :-)