Dienstag, 15. Juli 2008

Kärntner Kasnudel - Kärntneriska Ostnudlar

Sommarpausen slog tyvärr också till på vår blogg men då och då hör av oss, och vi tillbringade nyligen till och med flera timmar i köket för att laga runt 70 (kändes som 3000) Kärntneriska Ostnudlar (det är typ pasta fylld med en kvarg-potatis-mynta-blandning). Men det var i.a.f. värt det.

Die Sommerpause hat leider auch bei unserem Blog zugeschlagen, aber hin und wieder lassen wir doch wieder von uns hören und lesen und haben uns sogar stundenlang in die Küche gestellt um an die 70 (gefühlte 3.000) Kärntner Kasnudeln zu machen. Aber es war den Aufwand auf alle Fälle wert.



Ingredienser / Zutaten


  • 500 g vetemjöl / 500 g Weizenmehl

  • ljummet vatten / lauwarmes Wasser

  • 1 ägg / 1 Ei

  • 1 msk olja / 1 EL Öl

  • 250 g kvarg / 250 g Bröseltopfen

  • 250 g potatisar / 250 g Kartoffeln

  • 2-3 msk mynta / 2-3 EL Minze

  • lite körvel / ein wenig Kerbel

  • salt & peppar / Salz & Pfeffer

  • servera med / zu servieren mit:
  • smält smör och gräslök / Nussbutter und Schnittlauch

Tillagning / Zubereitung


Vi börjar med att göra degen. För det måste man salta mjölet och knåda den med oljan och det ljumna vattnet tills det blir en kompakt deg. Nu måste den vila i en halv timme.

Koka nu potatisarna, pressa dem och blanda dem med kvargen, egentligen behöver man "Bröseltopfen" men då det kanske är lite klurigt att få tag på i Sverige, går det också bra med vanlig kvarg men bäst blir det när den är rätt torr - du kan t.o.m. torka den lite med en kökshandduk. Finhacka myntan och körveln och blanda ned i fyllningen, salta o peppra och rör sen ihop allt redigt. Kavla ut degen och skär sedan, med en degform ett glas, ut degbitar och fördela sedan lite av fyllningen på biten och vik ihop. Dra ut en bit av kanten och "fläta" sedan kanten för få en estetiskt tilltalande kärntner-nudel. När alla är ihopflätade o klara skall de koka ett par minuter. Servera dem sedan med smält smör och klippt gräslök. Förutom det hör det även en grön sallad till riktiga kärntnernudlar.


Begonnen wird damit, den Teig vorzubereiten. Dazu muss man das Mehl etwas salzen und mit dem Öl und dem lauwarmen Wasser vermischen bis ein kompakter Nudelteig daraus wird. Nun etwa eine halbe Stunde rasten lassen.

Dann die Kartoffeln kochen, pressen und mit dem Bröseltopfen mischen (es kann zur Not auch normaler Topfen verwendet werden, der sollte jedoch recht trocken sein, evtl. auch in einem Geschirrtuch trocknen). Die Minze klein schneiden (getrocknete Minze tut's auch) und mit dem Kerbel zur Füllung mischen, salzen und - gut - pfeffern und gut verrühren.
Dein Teig ausrollen, mit einem Glas runde Stücke herausstechen und die Fülle darauf verteilen (oder Variante 2: die Fülle zu einer Kugel formen und den Teig damit füllen), zusammenklappen und die Enden etwas lang ziehen und danach krendeln. Einige Minuten in kochendem Wasser garen und danach mit heißer Butter und frischem Schnittlauch servieren. Außerdem gehört zu richtigen Kärntner Nudeln auch grüner Salat.

1 Kommentar:

Anonym hat gesagt…

ein traum/dröm...