Mittwoch, 14. Mai 2008

Afrikansk kikärtsgryta / Afrikanischer Kichererbseneintopf

En fördel när man jobbar natt är att man även under veckan har tid att själv laga till nåt smarrigt. Är ju även trevligt att kunna ta med sig en liten lunchlåda, med nåt annat än smörgås i, till jobbet. Såg ett recept på en afrikansk kikärtsgryta på en annan blogg för ett tag sedan och försökte mig på en variation på den idag. Hur afrikansk den verkligen är kan jag inte riktigt bedöma men den blev i alla fall krämig o god.

Ein Vorteil, wenn man nachts arbeitet ist, dass man auch unter der Woche Zeit hat was G'schmackiges zu kochen. Ist ja auch nett ein Jausenpaket mitnehmen zu können, mit was anderem als nur Butterbrot. Hab vor kurzem auf einem anderen Blog ein Rezept zu einem afrikanischem Kichererbseneintopf gesehen, und hab heute eine Variation davon ausprobiert. Wie afrikanisch der wirklich ist, kann ich nicht wirklich beurteilen. Wurde aber cremig und lecker.





Ingredienser / Zutaten (3 Port.)


  • 400g Kikärtor / Kichererbsen

  • 1 Lök / Zwiebel

  • 400g Krossade tomater / Gehackte Paradeiser

  • 4 Tomater / Paradeiser

  • 2 dl Buljong / Gemüsesuppe

  • 2 msk Jordnötssmör / EL Erdnussbutter

  • 1 handfull osaltade jordnötter / Handvoll Erdnüsse

  • Curry, Chilipeppar, Paprikapulver, Oregano / Curry, Chilipfeffer, Paprikapulver, Oregano

  • Salt & Peppar / Salz & Pfeffer

  • Socker / Zucker



Sno ihop det / Machen


Skär löken o fräs i olja, tillsätt sen kikärtor (blir bättre om man grovmixar 1/2 av dem med en stavmixer), krossade tomater, buljong samt de hela tomaterna. De hela tomaterna kommer koka sönder men ändå ge lite mer struktur och variation. Låt det koka upp och ta sedan i jordnötssmör, rejält med chillipeppar, curry o paprikapulver. Smaka av med salt, peppar och socker. Låt det sedan koka samman i 10-20 minuter till så att grytan tjocknar något. När du är nöjd med konsistensen är det bara att röra ner en handfull hela jordnötter.

Snabbt och lätt att göra och serveras t.ex. med cous cous.

Zwiebel schneiden und in Öl anschwitzen und dann Kichererbsen (wovon die Hälfte am besten mit einem Stabmixer grob püriert werden sollten), gehackte Paradeiser, Gemüsesuppe und die 4 ganze Paradeiser dazugeben. Die Paradeiser werden zerkochen aber trotzdem ein wenig Struktur und Variation geben. Lass es aufkochen und gib dann Erdnussbutter, ordentlich Chillipfeffer, Curry und Paprikapulver rein. Schmeck den Eintopf mit Salz, Pfeffer und Zucker ab und lass ihn dann 10-20 Minuten kochen damit er ein bisschen dicker wird. Wenn du mit der Konsistenz zufrieden bist, kannst eine Handvoll Erdnüsse unterrühren.

Ist schnell und leicht zu machen und wird z.B. mit Cous Cous serviert.

Vegoglad-mahlzeit!

1 Kommentar:

Anonym hat gesagt…

Tokigt gott, denna rätt. En jag gör ofta!